Friday, August 10, 2012

RAYA DATANG LAGI??

salam...fuh sawang glew blog nie...
ha okeyh rynie ayu nk share skit resepi nk uat kueh raya...
Hai  maklum lah raya nk dekat da...
kowg buleyh la cuba ea resepi nieh.....

KUIH SAMPAN CRUNCH



Bahan-bahannya

Pastri:
130gm mentega
70gm gula aising
250gm tepung gandum
1 biji kuning telur
1/2 sudu teh perasa vanilla
1 sudu besar air ais

Inti:
60gm mentega tanpa garam
100gm gula kasar
70gm badam kisar
50gm tepung gandum
                                                   50gm kismis kuning-cincang
                                                   20gm ceri hijau-cincang
                                                   20gm ceri merah-cincang
                                                   20gm parutan kelapa kering-dipanggang
Cara-cara membuat pastri:

  1. Ayak tepung dan gula didalam mangkuk adunan
  2. Adun mentega kedalam tepung sehingga menjadi serbuk roti
  3. Tambah telur kuning, perisa vanilla dan air ais
  4. Bentukkan doh menjadi bulat dan sejukkan sebelum digunakan.
Cara-cara membuat inti:
  1. Gaulkan semua bahan-bahan sehingga menjadi serbuk roti
Cara-cara membuat biskut sampan:
  1. Ambil 1 biji doh pastri dan bentukkan didalam acuan sampan
  2. Masukkan inti dan susun dalam dulang pembakar
  3. panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 150 C selama 15-20 minit sehingga kekuningan


*p/s jgn bakar terlalu lama nnti bertukar warna kuih tu pulak...
       


No comments:

Post a Comment