ha okeyh rynie ayu nk share skit resepi nk uat kueh raya...
Hai maklum lah raya nk dekat da...
kowg buleyh la cuba ea resepi nieh.....
KUIH SAMPAN CRUNCH
Bahan-bahannya
Pastri:
130gm mentega
70gm gula aising
250gm tepung gandum
1 biji kuning telur
1/2 sudu teh perasa vanilla
1 sudu besar air ais
Inti:
60gm mentega tanpa garam
100gm gula kasar
70gm badam kisar
50gm tepung gandum
50gm kismis kuning-cincang
20gm ceri hijau-cincang
20gm ceri merah-cincang
20gm parutan kelapa kering-dipanggang
Cara-cara membuat pastri:
Pastri:
130gm mentega
70gm gula aising
250gm tepung gandum
1 biji kuning telur
1/2 sudu teh perasa vanilla
1 sudu besar air ais
Inti:
60gm mentega tanpa garam
100gm gula kasar
70gm badam kisar
50gm tepung gandum
50gm kismis kuning-cincang
20gm ceri hijau-cincang
20gm ceri merah-cincang
20gm parutan kelapa kering-dipanggang
Cara-cara membuat pastri:
- Ayak tepung dan gula didalam mangkuk adunan
- Adun mentega kedalam tepung sehingga menjadi serbuk roti
- Tambah telur kuning, perisa vanilla dan air ais
- Bentukkan doh menjadi bulat dan sejukkan sebelum digunakan.
- Gaulkan semua bahan-bahan sehingga menjadi serbuk roti
- Ambil 1 biji doh pastri dan bentukkan didalam acuan sampan
- Masukkan inti dan susun dalam dulang pembakar
- panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 150 C selama 15-20 minit sehingga kekuningan
*p/s jgn bakar terlalu lama nnti bertukar warna kuih tu pulak...
No comments:
Post a Comment